Discurs Dan Barna, la dezbaterea moțiunii de cenzură: Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare

Link Posted on Updated on

Yjg5ZmI4YjEwNmMzZDA3ZDdhOGRlOTRhM2MxOGY1ZA==.thumb

Președintele USR Dan Barna a arătat într-un discurs ținut, joi, la dezbaterea moțiunii de cenzură că Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE. După aproape cinci luni de la investire, Guvernul Tudose a reușit să mai îndeplinească doar 11 dintre cele 343 de măsuri pe care Guvernul Grindeanu nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parțial în momentul când a fost demis de coaliția PSD-ALDE.

Discursul integral:

Doamnelor și domnilor,

Voi folosi această dezbatere pentru a mă adresa în principal dumneavoastră domnilor  senatori și deputați PSD-ALDE.

Pe 21 iunie ați votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu.

Las la o parte situația absurdă în care un partid de guvernare își dă jos propriul guvern.

Las la o parte meschinăria ca același partid să-i dea o sinecură premierului demis, după ce acesta, depășind un puseu de revoltă,  s-a căinat și a pupat obedient inelul.

Las la o parte aceste lucruri pe care din păcate dumneavoastră le-ati impus în modul de a face politica în ultimii ani:  fară principii, fara demnitate fara valori.

Vreau doar să vă aduc aminte textul moțiunii dumneavoastră din iunie.

Citez „La 5 luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere, au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea sprijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale”.

Analiza la care făcea referire textul moțiunii este Raportul privind Stadiul Realizării Programului de Guvernare prezentat de Liviu Dragnea în cadrul Comitetului Executiv al PSD din data de 14 iunie.

Potrivit acelui Raport, Guvernul Grindeanu realizase numai 13% dintre măsurile programate pentru perioada de referință. Adică, numai 50 de măsuri dintr-un total de 393.

Las la o parte faptul că după demiterea lui Sorin Grindeanu, PSD-ALDE l-au propus premier pe Mihai Tudose, unul dintre miniștrii guvernului Grindeanu care, potrivit exact aceluiași raport, nu reușise să bifeze nici măcar o singură măsură în mandatul de ministru al Economiei.

Las la o parte și faptul că din noul guvern Tudose făceau parte 17 din cei 26 de miniștri ai cabinetului Grindeanu, care erau responsabili în egală măsură cu premierul pentru eșecul guvernării.

Las deci la o parte toate aceste secvențe de capodoperă a ridicolului politic și mă întorc la subiectul dezbaterii de astăzi – moțiunea de cenzură împotriva guvernului Mihai Tudose.

Pe 15 noiembrie, la Băile Herculane, PSD a prezentat un nou raport de evaluare. Un raport complet diferit de cel folosit pentru evaluarea guvernului Grindeanu. Un raport în care nu se mai regăsesc măsuri neîndeplinite sau măsuri îndeplinite parțial. În raportul făcut pentru guvernul Tudose, toate lucrurile sunt bune, toate măsurile sunt îndeplinite, iar România este, spre bucuria tuturor cetățenilor manifestată explicit  pe străzi,  nou tigru al economiei mondiale.

De fapt, spre deosebire de raportul Grindeanu, raportul Tudose nu mai este un raport. Este un fel de odă de înălțare pe care PSD și-a închint-o sie însuși.

Nouă ni s-ar fi părut normal ca PSD să continue evaluarea pe care a făcut-o guvernului Grindeanu, pe aceleasi coordonate. Să vedem și noi și cetățenii, câte dintre măsurile care nu fuseseră îndeplinite atunci – și 87% dintre măsuri erau neîndeplinite sau îndeplinite parțial – câte dintre ele au fost îndeplinite de guvernul Tudose în cele aproape 5 luni de când a preluat mandatul.

Și pentru că PSD, dumneavoastră, nu ați făcut acest lucru, l-am făcut noi. Pentru această dezbatere, Uniunea Salvați România a actualizat Raportul privind Stadiul Realizării Programului de Guvernare elaborat de PSD în luna iunie.

În zilele următoare o să vă distribuim acest raport re-actualizat. Acum vă voi prezenta doar concluziile. Concluzii sunt cât se poate de clare.

La aproape 5 luni de la investire, guvernul Tudose a reușit să mai îndeplinească doar 11 dintre cele 343 de măsuri pe care guvernul Grindeanu nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parțial în momentul când dumneavoastră l-ați dat jos.

11 măsuri îndeplinite. Dintr-un total de 343. Dacă guvernul Grindeanu reușise să ducă la bun sfârșit 50 de măsuri în 5 luni de mandat, guvernul Tudose nu a reușit decât 11.

Guvernul Grindeanu îndeplinise 13% din programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile. Pentru asta, dumneavoastră l-ați dat jos.

Până la această oră, când dezbatem această moțiune de cenzură, Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare cu care dumneavoastră ați ajuns în Parlament și v-ați asumat guvernarea. Acel program de guvernare pentru care romanii v-au dat votul. 3%!

În iunie, ca să justifice decizia de a-i retrage sprijinul politic lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea vă îndemna să spuneți adevărul, citez „oricât ar fi de crud, pentru că mai important decât orice joc politic, această țară trebuie să beneficieze de prevederile programului de guvernare”, închei citatul.

Adevărul crud, doamnelor și domnilor, este că nici guvernul Tudose nu a reușit să implementeze programul de guvernare pentru care dumneavoastră ați primit votul oamenilor și în numele căruia v-ați asumat guvernarea.

Adevărul crud este că Mihai Tudose a arătat că este un premier chiar mai slab decât Sorin Grindeanu.

Adevărul crud, doamnelor și domnilor de la PSD și ALDE, este că vă aflați astăzi într-o fundătură.

Dacă votați împotriva moțiunii de cenzură, veți lăsa în funcție un guvern care dovedește, zi de zi, că este profund incapabil să pună în aplicare programul de guvernare. Iar dumneavoastră purtați și veți purta această responsabilitate .

Dacă votați în schimb pentru moțiunea de cenzură, veți confirma încă o dată, ceea ce este evident de un an de zile pentru orice cetățean onest al acestei țări, că PSD-ALDE nu sunt în stare să guverneze.

În ciuda votului pe care oamenii vi l-au dat anul trecut. În ciuda majorității confortabile pe care o aveți în Parlament. În ciuda numărului mare de primari și consilieri cu care guvernați România profundă. – Rezultatele arată că graficele colorate nu țin loc de guvern , iar acest guvern este incapabil să guverneze.

Iar omul care v-a adus în această fundătură este nimeni altul decât Liviu Dragnea, omul care a confiscat puterea, toată puterea, inclusiv pe ce a guvernului, devenit marioneta,  inclusiv puterea dumneavoastră, a celor care reprezentați poporul român. A confiscat toată puterea ca să rezolve, ducandu-va cu el, un cu totul alt obiectiv decât programul de guvernare, unul mic și meschin uman, niște  problemele penale personale și de grup.

Iar pentru atingerea acestui obiectiv, Romania,statul de drept, justiția acestuia sunt sacrificate în aceste zile, cinic și conștient, ca daune colaterale.

Pentru atingerea acestui obiectiv și folosind chef-bucătari politici de nivelul domnilor Iordache, Nicolicea sau Șerban Nicolae, principiile infamei ordonanțe 13 sunt feliate acum mai mărunt și li se pune mai multă garnitură, în speranța că societatea va înghiți acestă toxină pentru debilitarea justiției..

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Uniunea Salvați România va vota moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Tudose.

Și vă/cerem încă o dată demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

România nu merită ca al treilea om în stat să fie o persoană condamnată penal pentru furt de voturi și anchetată într-un nou dosar pentru fraudă și constituire de grup infracțional.

Și inchei adresându-vă două întrebări la care va invit să reflectati:

Unde am fi fost oare astăzi ca stat dacă nu am fi avut penali în functii publice, daca NU am fi avut penali în  Parlament, și nu s-ar fi consumat atat de absurd de multa energie în acestă directie?

Ce ar fi facut oare  acest guvern și acest Parlament  dacă timp de un an de zile nu ar fi functionat ca și casa de avocatură și mentenanță a domnului Liviu Dragnea?

Ar fi guvernat oare pe bune pentru Romania?
Poate am fi guvernat  pe bune pentru Romania?

Vă mulțumesc

Viciile democrației

Link Posted on Updated on

demoMarea înșelătorie cu care PSD a câștigat covârșitor alegerile electorale, deși deconspirată pe deplin acum, nu reușește să trezească mai deloc înțelegerea și discernământul politic al românilor. Discernământ abolit parcă de cei 45 de ani de comunism, când cetățeanul vota inert listele PCR, conștient că nu este nimic de făcut.

La începutul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD desfășurată la Herculane, vicepreședinta Ecaterina Andronescu, unul dintre groparii învățământului românesc, le-a replicat cu cinism celor care i-au întâmpinat pe ea, Liviu Dragnea și Mihai Tudose, cu pancarde pe care scria „Condamnații penali nu pot conduce țara!”. „Nu decideți dumneavoastră, a spus, decide poporul!”. Replică antologică, extrem de sugestivă. Amară. Numai că, libertatea de a vota democratic are și viciul că, în lipsa unei culturi politice corespunzătoare, ne asigură că nu vom fi mai bine guvernați decât o merităm.

Egalitatea sau libertatea economică și socială nu aduce întotdeauna prosperitate și fericire. Nu contează că sindicatele au scos în stradă cele mai importante categorii socio-profesionale, nu contează că oamenii de afaceri, reprezentanții asociațiilor profesionale din justiție, societatea civilă etc. au luat atitudine față de politica economică și socială dezastruoasă promovată de Guvernul PSD – ALDE, dacă mâine ar avea loc alegeri, sondajul efectuat de Avangarde la sfârșitul lunii octombrie arată că PSD ar obține 44% din sufragii, PNL – 26%, ALDE – 11%, USR – 6%, UDMR – 4%, PMP – 4%. Chiar dacă liderii Liviu Dragnea și Mihai Tudose au coborât la 15%, respectiv 20% în aprecierea cetățenilor. Ce poți spune despre un popor care nu e impresionat de faptul că majoritatea covârșitoare a politicienilor aflați sub anchetă penală se regăsesc în PSD iar acesta nu scade în sondaje?

Acest viciu al democrației a fost observat încă din antichitate. La greci, Platon considera democrația periculoasă deoarece plasează puterea politică în mâinile poporului ignorant și plin de invidie. El argumentează că, datorită ignoranței și prostiei lor, oamenii nu vor ști și nu vor fi capabili să utilizeze puterea politică pentru binele lor comun, majoritatea fiind interesată să-și satisfacă exclusiv interesele personale. Această filozofie a fost utilizată cu succes de PSD în campania electorală. A promis pâine și a câștigat. Ne amintim cât de hulit a fost Silviu Brucan când, în 1990, a afirmat că românii vor învăța democrația probabil în 20 de ani. Realitatea de azi i-ar demonstra că a fost optimist.

Cititorul acestor rânduri ar fi tentat să mă întrebe ce este de făcut. N-aș ști ce să-i răspund și l-aș invita să o facă singur. Poate că asta ar fi soluția, să ne întrebăm fiecare și și să-i îndemnăm și pe alții să o facă. Poate că astfel vom învăța responsabilitatea politcă a votului dat la alegeri. Winston Churchill afirma undeva că democrația este un sistem politic prost, dar este cel mai bun din câte a inventat omenirea până acum. „Viciul inerent al capitalismului, spunea el, este repartizarea inegală a bogăției. Virtutea inerentă a socialismului este repartizarea egală a sărăciei”.

Este firesc, dorim să fim liberi într-un sistem democratic, care consfințește egalitatea deplină a cetățenilor. Numai că marele Petre Țuțea, care a cunoscut pe propria piele „asperitățile” ambelor sisteme, punea și el sare pe rana înțelegerii noastre, aflată în suferință: „Egalitatea e cel mai mare dușman al libertății!”.

Autor: Mihai Babițchi

Comunicat de presă – Uniunea Salvați România

Link Posted on Updated on

Proiectul USR: România – membru fondator al noii Uniuni Europene

Agenda Conferinței “Viitorul Europei este viitorul României – Primul pas spre Sibiu 2019”

USR va organiza în data de 25 noiembrie, la Timişoara, o conferință despre viitorul proiectului European în actualul context geopolitic și al reformei interne, la care vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene, ai partidelor politice din Parlamentul European și ai partidelor noi, precum En Marche. En Marche, va fi reprezentată la vârf de Martin Bohmert, președintele grupului Jeunes avec Macron. La eveniment va participa și Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România.

Președintele Dan Barna a declarat, în marja acestui eveniment, că USR susține o Europă unită și integrată, ceea ce reflectă și mesajul cetățenilor ce-și doresc o țară ca afară.

„În timp ce PSD îndepărtează România de Europa, din punct de vedere al statului de drept și economic, USR ascultă vocea cetățenilor care ne spun că vor o țară ca afară, mai multă integrare europeană. Suntem în legătură cu noile partide care au apărut în statele europene și care își doresc și ele o Europă unită și integrată. Sâmbătă ne vom întâlni la Timișoara cu En Marche, cu reprezentanți ai tuturor partidelor europene, ai formațiunilor noi, pentru a dezbate împreună ce ne dorim de la Europa. Spre exemplu, USR susține ca locurile din PE rămase vacante după Brexit, respectiv cele 73 de locuri, să fie ocupate pe liste transnaționale care ar reprezenta un pas în față pentru procesul de democratizare al proiectului european”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Agenda evenimentului: “Viitorul Europei este Viitorul României: Primul pas spre Sibiu 2019”

Timișoara 25 November 2017
Hotel Continental, B-dul Revoluţiei 1989, nr. 5. Timișoara

Draft Program
9.00-9.30​ Înregistrarea participanților
9.30-9.45​ Discursul de început al domnului Dan Barna, președintele USR
9.45-10.45​ ​Prezentare generală despre Uniunea Europeană și rolul Parlamentului European în alegerea președintelui Comisiei Europene

10.45-11.00​ Pauză de cafea

11.00-11.30​ Evoluția contextului politic din Europa începând cu anul 2014 și preluarea președinției Consiliului UE de către România în 2019
11.30-12.00​ ​Lansarea oficială a EUSR, grupul intern al USR de expertiză europeană
(Prima parte a conferinței se va desfășura în limba română, dar va fi asigurată traducerea în limba engleză)

12.00-14.00​ ​Pauza de prânz

14.00-14.20​ ​Discurs al doamnei Angela Cristea, Șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România
14.20-15.05​ ​ Intervenții ale reprezentanților grupurilor politice europene
•​ ​ ​ ​ ​ ​ALDE​ ​:​ ​Vice​președinta​ ​Baroneasa​ ​Rosalind​ ​Scott,​ ​membră în Camera Lorzilor, Marea Britanie
•​ ​ ​ ​ ​ ​Grupul Verzilor:​ ​Secretarul​ ​General​ ​al grupului Verzilor din Parlamentul European,​ ​Vula​ ​Tsetsi
•​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​La​ ​République​ ​En​ ​Marche​ ​:​ ​Martin Bohmert, președintele grupului Jeunes avec Macron

15.05-15.20 Pauză de cafea

15.20​ ​-17.20​ ​Panel​ de discuții despre viitorul ​Europe​i ​-​ ​Moderator:​ ​Domnul​ ​Dan​ ​Lazea,​ lector pe tema Integrării Europene
⦁    Reprezentanții familiilor politice europene vor dezbate viitorul proiectului european, pornind de la propunerile formulate de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în discursul despre starea Uniunii Europene

Temele de dezbatere:

⦁  Listele transaționale pentru alegerile europene
⦁  Un singur președinte pentru Comisie și Consiliul European, după o campanie paneuropeană
⦁  Rolul viitorului Birou al Procurorului Public European
⦁  Crearea ministerului european al Economiei și Finanțelor
⦁  Crearea Agenției Europene de Securitate Cibernetică
⦁  Perspectivele României de aderare la spațiul Schengen

17:30 Concluzii

Adv-TION-2