Apa cărășenilor are gust și miros de furăciune!

Nici apa de băut din Caraș Severin nu a scăpat neatinsă de tentaculele mafiei locale. Mereu aceleași personaje, mereu aceiași oameni, care s-au folosit de aparențe de legalitate, unele extrem de grosolane, au supt bugetele publice cu rezultate aproape nule în beneficiul celor ce le-au alimentat prin taxe, impozite și alte cheltuieli.

 

  AQUA CARAȘ practică unele dintre cele mai mari tarife la apă din țară, deși condițiile de transport, salarii, epurare ale acesteia sunt mult mai facile în zonă , nejustificându-se prețul acesteia.

 

Mic studiu comparativ

Spre exemplificare, la Sibiu, tariful total pentru un metru cub de apă ( apa din Sibiu este la o calitate net superioară față de cea din zonă, și este băubilă la nivelul oricărei ape plate îmbuteliată) este de 5,59 de lei față de 7,09 pe metru cub.  Deci un reșițean sau un cărășean plătește pe apă cu aproape 40 la sută mai mult decât un sibian. Sigur că întrebarea care se naște este …de ce?

Bejeriță și Mocioalcă se mai cred încă șmecheri

De-a lungul timpului, AQUACARAȘ a încheiat diferite contracte păguboase pentru ea și pentru cărășeni. Un exemplu este contractul încheiat în 2014 cu firma EMILIANO-VEST, referitor la reabilitarea rețelelor de apă -canal din Oțelul Roșu. În acest contract, există câteva clauze de reziliere prin care firma lui Bejeriță, ieșea în avantaj dacă acest contract se rezilia. Adică încasa în jur de 5 milioane de lei noi, fără să execute nimic. Ceea ce, culmea, s-a și întâmplat , astfel că EMILIANO VEST a încasat bani pentru întârzieri la plată a unor facturi, clauza de reziliere, bani ce de fapt nu se regăsesc în nimic, decât în speculații juridico-financiare cu aparență de legalitate. 

Bani din …aer. Plăți pentru NIMIC!

O altă întrebare care se naște este evident legată de intenția celor două părți, anume acea de a face bani ”din povești” pe spatele cărășenilor. Contractul cu Emiliano Vest e evident unul extrem de păgubos, dar de, Bejeriță trebuia să ”producă” pentru Mocioalcă și gașca sa….fiindcă el a primit contractul cadou, nu prin vreo formă de transparență. Nici vorbă de licitație sau anunț public prin care CJ-ul lui Hurduzeu ( alt braț al mafiei Mocioalcă) să anunțe ce are de gând…Situația s-a prelungit până prin 2021, iar directorii de la AQUACARAȘ sunt în mod ciudat în libertate. Fiindcă nici unul nu a avut interes să scoată la iveală aceste matrapazlâcuri. Nici chiar noul director , venit în 2019 la conducere, Filipescu. Venit cică prin concurs, pe vremea când Mocioalcă era tare și stăpânea județul, pare a fi apărat astăzi de Dunca. Iată ce îmi scria pe facebook, președintele CJ Caraș, sub postarea pozei cu actul care face referire la contractul cu Emiliano Vest:

Romeo Dunca

Acest mesaj transmis duminică dimineață la ora 6 30 este nepotrivit. La Aquacaras se lucrează bine,dovada fiind trecerea pe profit a companiei si mai ales progresul făcut în finalizarea documentelor pentru accesarea finanțării de 170 milioane eur aflată pe procedura finală.
Acum si aici conducem noi si nicidecum Mocioalca.
Poate că in mandatul trecut dl Filipescu la presiunile celor de atunci o fi făcut compromisuri după cum s-au văzut și la rezultatele societății dar acum suntem pe drumul bun. O postare cu o copie din care nu se intelege nimic si datată 2018 nu poate fi mai presus decat rezultate vizibile.
Singura teama a dlui Filipescu trebuie să fie nerealizarea obiectivului pe care personal i l-am trasat. Deocamdată e pe drumul cel bun. În consecință să lăsăm omul să muncească in folosul comunității chiar dacă printre angajati mai sunt rămași si dintre cei recomandați in trecut de Mocioalca si care din întâmplare vin conștiincioși la servici si fac treabă.”

Tot la postarea referitoare la AquaCaraș, și cei de la firma în cauză vin cu un răspuns aproape tras la xerox, semn că Filipescu ne crede cel puțin niște ”gâgă” sau ”dorei” ai investigațiilor:” Aqua Caras

Documentele la care face referire domnul jurnalist sunt din mandatul vechii conduceri.
Referitor la activitatea conducerii actuale, de la instalarea actualului director general, în 2019, prin concurs, a fost rentabilizată societatea prin reducerea pierderilor de 23 milioane de lei. A fost achitată și rata ISPA în sumă totală de 23 milioane, astfel reușindu-se ridicarea sechestrului pus de ANAF în 2010 pe mijloacele fixe și mobile ale societății.
Toată activitatea actualei conduceri și rezultatele societății vor fi făcute publice cu ocazia prezentării raportului de activitate din ultimul an.
Pentru alte informații, vă stăm la dispoziție.”

Deocamdată întrebări

Păi ne vom lega strict de replicile stimabililor de la Aqua Caraș și de le CJ Caraș. Actualul director, Filipescu, a dovedit de-a lungul vremii că deși prin firmele lui era conectat mereu la banul public a reușit să dea falimente, să ajungă dator prin bănci…adică un prost manager al propriilor afaceri. ( voit sau nu, dar prost manager!). Cum de a devenit domnilor atât de ”clever” și eficient la firma statului? A avut ”revelații” de natură divină? . Cum de omul lui Mocioalcă, a devenit dezirabil și în acest mandat al așa zișilor liberali? Pentru Romeo Dunca ar fi o explicație, pe care el nu o va recunoaște: ”E dus cu preșul și zăhărelul de pilele și relațiile moștenite de el în cadrul CJ.” Fiindcă Dunca nu e tentat să bage mâna în sacul nimănui, el având sacul plin prin propriile forțe. Cum în doar doi ani de mandat s-au recuperat atâtea zeci de milioane de lei , acumulate de AQUACARAS în aproape 10 ani de furăciuni? Simplu, una din metode ar fi creșterea tarifelor la apă. Halal management! Practic cărășenii au plătit de două ori gaura de la AQUACARAS. Odată când s-a păgubit firma și apoi când s-au recuperat banii, tot de la populație nu de la cei vinovați! Fiindcă în mod ciudat, Filipescu se uită mereu în altă parte nu ”sub scaunul lui. Nu tu audit, nu tu cercetare în trecut pentru a găsi hoții și a-i pune la plată…Un fel de tăinuire sau…favorizarea infractorului…. Mai avem o întrebare, direct către dl Filipecu: ”Ce mai face consilierul dvs? Când vine la muncă și ce leafă îi plătiți?”

(VA URMA)

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *