Cum arată azi ieșirea Angelei Merkel din politică

La final de mandat, Merkel își ”îngroapă” partidul

by Gabi Șerban

Angela Dorothea Kasner s- a născut la Hamburg pe 17 iulie 1954.  Este primul copil al studentului la  teologie Horst Kasner și al profesorului Herlind Kasner. Deoarece tatăl a acceptat un loc de muncă ca pastor în Quitzow în același an, familia s-a mutat acolo. 
 Trei ani mai târziu-în 1957-a plecat la Templin, unde  Merkel a absolvit liceul. 

 

 

A urmat școala Goethe din Templin până în clasa a VIII-a.  În acești ani s- alăturat FDJ – la fel ca aproximativ 90% din toți tinerii din RDG.  
Într-un interviu acordat unei televiziunii locale  Merkel declara la  începutul anilor 1990: „Mi-a plăcut să fiu în FDJ, trebuie să spun”.  Nu din motive politice, a continuat 
Merkel, ci pentru că FDJers și-au organizat timpul liber împreună și s-u bucurat să facă ceva împreună.  
„Aceste lucruri nu au prea mult de- face cu sistemul și ideologia sa”, a continuat Merkel la programulTV.  Calitatea de membru în FDJ a fost una dintre cerințele de bază pentru a  putea absolvi liceul.  Și asta a vrut ea.  La „Extended Oberschule” din Templin și-a finalizat studiile  în 1973 cu nota 10. În același an a început să studieze fizica la Leipzig.  În 1977, Angela Kasner s-a căsătorit cu studentul de la fizică Ulrich Merkel. 
 Căsătoria s-a încheiat cu divorț în 1982.  Cu toate acestea, își păstrează numele.  
După absolvirea fizicii în 1978, a fost angajată  ca asistentă de cercetare la Institutul Central de Chimie-Fizică de la Academia de Științe (AdW) din Berlin. 
 Domeniul ei de cercetare va fi chimia cuantică. 

Intrarea în politică

În 1990, DA și CDU au format un grup parlamentar în Volkskammer, care a fuzionat cu CDU din Germania de Vest în octombrie 1990.
 Merkel devine purtătoare de cuvânt a Guvernului si a grupului parlamentar 
recent format.  
Datorită apropierii sale politice față de cancelarul federal de atunci Helmut Kohl, a fost 
poreclită „Fata lui Kohl”.  Dar Merkel s-a rupt de Kohl la sfârșitul anilor ’90.  Jurnalistul și biograful lui Merkel, Ralph Bollmann, spune într-un interviu la MDR că Merkel a învățat trei lucruri de la Kohl: cum să exerciți puterea, cum să așezi anumite lucruri – și ce greșeli sa  nu faci.  Ruptura dintre cancelarul Unității și Merkel a venit în anul 1999.

”FĂRĂ VECHIUL CAL DE RĂZBOI!”

 La 22 decembrie 1999, Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat un articol despre   
Angela Merkel în care îi chema pe adepții  partidului său să „ia lupta cu adversarul politic chiar și fără vechiul ei cal de război […] „.  
Kohl „dăunase partidului. Viitorul nu poate apărea decât pe o bază adevărată”.   
Această reacție a fost precedată de scandalul donațiilor de partid. 
Angela Merkel și politica ei au susținut mult timp stabilitatea și constanța.
Până în ultimii ani iar odată cu apariția Pandemiei de coranavirus încrederea în cancelar a început să scadă pana în situația în care, recent, după 16 ani Partidul Verzilor trece pe primul loc în sondaje.  
La sfârșitul lunii octombrie 2018,  Angela Merkel a anunțat că nu va candida la cea mai înaltă poziție a CDU la alegerile federale din 2021. 
 
Al 20-ea Bundestag german al Republicii Federale Germania va fi ales la alegerile federale din acest an Alegătorii eligibili – mai mult de 60 de milioane de oameni – sunt chemați să își exprime
 votul politic. 
 La alegerile Bundestag, două cruci sunt plasate pe buletinul de vot:  O mare coaliție a CDU / CSU și SPD care este în prezent la putere.  Cancelarul Angela Merkel este politicianul CDU. 
Președintele Bundestagului german este Wolfgang Schäuble (CDU). 
Într-un sondaj publicat la 1 aprilie 2021 cu privire la posibilii candidați la cancelarul Uniunii, Markus Söder conduce cu un avans considerabil de 35 de puncte procentuale. 
Faptul că Söder este clar înaintea sondajelor și că prezidiul CSU l-a votat în unanimitate în calitate de candidat al Uniunii la poziția de cancelar nu înseamnă că a câștigat deja cursa împotriva lui Armin Laschet.  
Deoarece liderul CDU Laschet poate conta pe un sprijin larg din partea organelor de top 
ale partidului său . Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani, este prim-ministru al Renaniei de Nord-Westfalia din 2017.  
Guvernul său negru-galben a înlocuit coaliția roșu-verde care a condus țara din 2010 sub conducerea lui Hannelore Kraft. 
După retragerea anunțată de Annegret Kramp-Karrenbauer de la președinția partidului CDU, ArminLaschet și Jens Spahn au anunțat la sfârșitul lunii februarie 2020 că vor să candideze ca echipă pentru președinția partidului CDU:  Armin Laschet în calitate de președinte, Jens Spahn în funcția de deputat. 
La conferința de partid on line a creștin-democraților din ianuarie 2021,  Laschet a reușit
domine în alegerile secundare împotriva rivalului său Friedrich Merz cu 521 la 466 de 
voturi.  
  Doar 24 la sută dintre cei chestionați consideră că Annalena Baerbock este potrivită pentru funcția de  cancelar federal.  
Cu toate acestea, pentru 57% dintre cei chestionați, Baerbock nu ar fi un bun succesor al Angelei Merkel. 
Cert este ca Partidul lui Merkel pierde in sondaje, Partidul Verzilor câștigând teren tot mai mult, reprezentând deja o forță de temut la alegerile din septembrie 2021. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *