Exodul sezonier la cules de sparanghel

By Gabi Șerban,

Lucrătorii din agricultura germană, veniți din Europa de Est se asigură că germanii se pot bucura de sparanghel. Cu toate acestea din cauza pandemiei li se aplică reguli stricte și în Schleswig-Holstein, care le restricționează foarte mult contactele și îi costă foarte mult pe angajatori.  Asta la prima vedere pentru că fermierii germani fac bani frumoși aducând muncitori est-europeni pe care îi plătesc lamentabil în condițiile în care un salariu minim porneste in Germania de la 10,50 euro pe oră.

Dar afacerea este alta!  Românii, polonezii bulgarii sunt plătiți la ladă cu 0,65 centi.  Asta înseamnă ca atât cat aduni atât ești plătit. 100 de lăzi înseamnă 65 euro, cu alte cuvinte vorbim de sclavagism modern.

Dacă întrebați de ce vin totuși la muncă în Germania, răspunsul este același-„În țară nu luam nici banii ăștia iar frica de virus este mai mica decât frica de foame” .

în urma unui interviu acordat unui Reporter  ”DIE Welt” au ieșit la suprafață detalii care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei care se ocupa de strategiile agriculturii românești.

Nicoleta Cogoaru este aproape singură în momentul când vine vorba de sortarea sparanghelului. Românii sortează legăturile de sparanghel proaspăt recoltate în cutii de plastic colorate într-o sală mare de la ferma lui Andreas Löding din Schleswig-Holstein. Este despărțită de colegii ei polonezi printr-o perdea din lână. „aceasta este o cerință a Autorității de Stat pentru Sănătate și Siguranță în Muncă. Când se termină programul de lucru, cortina va fi îndepărtată ”, spune Löding.

Unui întreprinzător german  îi convine sa aducă muncitori din România , Polonia sau Bulgaria pentru a aduna sparanghelului pe care nici un neamț nu il va aduna niciodată pe acești bani.

Muncă grea pe aproape nimic!

Fermierii spun că îi preferă pe români şi polonezi, pentru că sunt obişnuiţi să lucreze ore întregi în câmp, chiar şi duminica sau de sărbători. Pentru fermele de sparanghel, germanii – intraţi în şomaj din cauza pandemiei de coronavirus – nu sunt o opţiune deşi unii ar fi dispuşi să lucreze în agricultură. Pun mai multe condiţii şi se plâng de dureri de spate iar la cules de sparanghel, munca este grea. Lăstarii se scot din pământ cu ajutorul unui cuţit şi trebuie multă atenţie ca să nu fie distruşi cei mici, încă nerecoltaţi.

Cogoaru nu are probleme cu perdeaua și, de asemenea, ia cu calm celelalte restricții corona aplicabile. „După muncă, trebuie să mă duc imediat în camera mea și pot să mă întâlnesc doar cu colegul meu de cameră, dar este în regulă. Nimeni nu ar trebui să se îmbolnăvească ”, spune ea.

Are noroc pentru simplul motiv că ea și colegul ei de cameră locuiesc în același sat. „Cel puțin avem ceva de spus unul altuia aici”, spune tânăra.

Avioane cu muncitori români decolează spre Germania an de an pentru a aduna recoltele nemților pentru că aceștia nu muncesc pentru 0, 65 de cenți per lada.

Pe de altă parte, un român din Suceava, care lucra la cules de sparanghel, a murit într-o fermă din Germania.

Asta în condițiile in care zeci de hectare din România sunt administrate de olandezi, nemți sau francezi care le exploatează eficient si exporta profitul si marfa în țările de origine. 

Prin administrarea complet ineficienta din cauza legislației învechite și a intereselor de grup Ministerul Agriculturii din România este de 30 ani groparul agriculturii românești.

One thought on “Exodul sezonier la cules de sparanghel

  1. Avem un guvern antiromânesc ,care este vândut străinilor !Nu_i interesează țara lor România ,poporul român ,nimic !La ei totul se rezumă la propriile interese !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *