Hora românească jucată de Anthony QUINN

By Decebal Nicolae
In 1967 – la 16 februarie, Anthony Quinn joacă „hora“ românească, de parcă s-ar fi născut în România!! Avea loc în Statele Unite ale Americii, premiera filmului „A 25-a oră“, film regizat de francezul Henri Verneuill, pornind de la romanul autobiografic cu acelaşi titlu al scriitorului român exilat Constantin Virgil Gheorghiu, aparut si la noi abia DUPA Revolutie.

 

Anthony Quinn îi dă viaţă unui ţăran Iohan Moritz -care întruchipează un țăran român,nu german,in ciuda numelui dat de cei care au stăpânit atunci Transilvania,nemți, unguri,….. taran ROMAN din Transilvania, care duce o existenţă liniştită în satul Fântâna, în 1938, anul premergător începutului celui de-al Doilea Război Mondial.
Johann Moritz şi soţia sa (ROL INTRRPRETAT DE CELEBRA VIRNA LISSI -foto!!) vor trăi drama războiului, în timp ce se ocupau de gospodăria şi de cărămidăria familiei.
Acţiunea filmului se deschide cu botezul celui mai mic fiu al lui Johann, năşit de scriitorul Traian şi de soţia sa Nora (evreică de origine).
Anthony Quinn, îmbrăcat în port tradiţional românesc oferă expresia actorului total. Dacă în „Zorba“, actorul dansase magistral „sirtaki“, la fel de magistral Anthony Quinn joacă „hora“ românească, de parcă s-ar fi născut în România şi nu în Mexic. Filmul merita văzut chiar daca este mult diluat din spiritul cartii (Iohan Moritz întruchipează un țăran român,nu german,in ciuda numelui dat de cei care au stăpânit atunci Transilvania,nemți, unguri). Iar faptul că în carte a descris lucruri adevarate petrecute atunci,i-a adus autorului – după elogii – un adevarat linșaj mediatic in Franța. El nu s-a dezis de nimic așa cum a fost sfătuit,.. a scris un alt roman in care povestește amănunțit viața sa: „Omul care călătorește singur”.
Filmul „A 25-a ORA” a circulat pe video prin Bucureștii anilor 80 ! Iar volumul „A 25-a ora” era imprimat pe ozalit. Aparitia lui in acea epoca a fost șocanta! Recomand!

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *