Rock-ul reflex sau provocare pentru schimbări sociale?

Sfâritul celui de-al doilea război mondial găsește omenirea în derivă. Suntem în mai
1945, la capătul unei drame colective de proporții covârșitoare. De atunci lumea s-a schimbat în profunzime. an după an. Societatea îmbrățișează modele și comportamente diferite faă de trecut. Tot mai mulți oameni de cultură se implică politic și contribuie la fundamentarea  ideologiilor oficiale.

Pe marea scenă a politicii urmează piesa confruntării dintre est și vest.

Războiul rece devenea o constantă a relațiilor dintre superputeri. Deceniul cinci debutează sub semnul reconstrucției și al reașezării lucrurilor în matca lor firească.
Atât în țările din spatele cortinei de fier cât și în cele din lumea liberă oamenii, dincolo de contrângerile ideologice , existente în ambele tabere, păreau să se bucure de pace și de o relativă  prosperitate după anii lungi de război, nesiguranță și lipsuri.

Pe lângă atâtea incertiduni,  perioada coincide cu apariția primelor provocări inovatoare din partea tinerei generații.

Jerry Lee Lewis on tour in UK, summer 2004

Muzica se afla în topul preferinelor. Cunoscutul de peste ocean precum și mai puțin cunoscutul,  cel puin în Europa, blues, anunau deJa, la transformările de mai  târziu. Câțiva tineri  bluesmani aveau să completeze ritmul lent al Deltei fluviului Mississippi cu acorduri urbane mult mai ritmate, transformându-l în rock and roll.

Ritmuri noi an de an

Timp de un deceniu, noile ritmuri au avut vreme să se impună în rândurile tinerilor, în ciuda politicilor rasiale restrictive . beneficiind desusținerea unor entuziaști  , care au intuit posibilităile nelimitate ale muzicii tinere. Rockul avea să devină în cel mai scurt timp un fenomen de masă. Noile mijloace tehnice radioul portabil sau cel din mașină au contribuit și ele la răspândirea fenomenului, la fel ca și creșterea nivelului de trai în rândul categoriilor sociale de mijloc. Tinerii încep să dețină  propriile venituri, media lor era estimată undeva la 9 dolari pe săptămână în anii /50 și sunt dispui să cheltuie tot mai mult pentru distracie. Atracția pentru rock-n-roll a cuprins în Statele Unite  o serie de muzicieni albi.
Perioada a coincis cu afirmarea unor muzicieni foarte apreciai de către  tânăra generație.

PRIMA GENERAȚIE….

Devenit cvartetul de milioane de dolari al casei de discuri Sun Records,
,grupul celor patru Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis și Johnny Cash a însemnat de fapt momentul de referință al muzicii rock.
Valorificând acordurile de rithm and blues cu ritmurile country , cei patru au devenit imediat idolii tinerei generaii de pretutindeni. Coincidența a făcut ca în același timp cinematografia să promoveze același model al tânărului rebel, întruchipat de James Dean și Marlon Brando, gata oricând, prin comportament, să provoace normele sociale stricte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *