Politica jafului de Caraș-Severin

Urmăresc de ani de zile politica celui mai frumos județ din România și poate una dintre zonele de top din Europa. Meritul este strict al lui Dumnezeu, și aproape deloc al celor ce l-au condus sau locuit. Carașul ar fi putut fi mult mai frumos dacă nu ar fi avut conducători. Dacă ar fi fost lăsat așa, la mila Celui de sus! Fără structuri organizatorice, fără primari sau șefi de Consilii de tot felul, fără politicieni ieftini și sfertodocți.

Deși acolo sunt oameni de cultură, oameni de condiție, locul este condus doar de tâmpiți, bișnițari,corupți, combinatori și ”papagali”. 

Sigur că vor sări ca arși la cele scrise de mine. E suficient însă să arunci o privire spre orice localitate din județ și să vezi încremenirea în anii 70. Timp în care destule județe din țară s-au apropiat de ceea ce înseamnă civilizație, management administrativ performant, europenizare. Carașul pare mai aproape de zonele rusești lăsate în paragină. Loc în care comunismul de prost gust și-a făcut cuib definitiv.

S-ar fi putut face acolo turism intensiv,  cu expunere europeană dar nimeni nu a avut interesul ăsta. Fiindcă astfel hoțiile și combinațiile șmenarilor nu s-ar mai fi putut desfășura la fel de nederanjate ca până acum.

INVESTIȚII?! Povești și abureli

Investiții în zonă, aproape zero! Magazinele sunt parcă rupte din ”epoca de aur”, la fel și localurile. Cel mai mare angajator este acolo statul, fie el și paralel. Locurile la stat sunt ocupate de mereu aceleași personaje. De când se nasc și până mor, aceleași moace plictisite de atâta stat la stat. Când pleacă unul cu picioarele înainte, urmează ”moștenitorii” lui, indiferent de formă.  Fiindcă acolo se mimează preocuparea pentru cetățeni, aș spune plătitori de taxe. Dar și aici e loc de discuție, fiindcă dacă nu au venituri din ce să plătească taxe?

Ipocrizia afacerilor private

Carașul nu are locuri de muncă pe bune, mediul privat fiind ținut în mod intențional în subdezvoltare. Acolo dacă nu dai șpagă nici chioșc de shaorma nu poți avea. Dacă dai șpagă unuia de la stat ca să primești contracte, la o adică ”pici” primul la pârnaie. Asta dacă nu o dai la pace cu procurorul. Că se poate aranja prin Banat și asta! Mult mai ușor merge decât în Ardeal sau chiar București. Fiindcă ”marii oameni de afaceri” cărășeni ar mânca din tomberoane dacă n ar fi conectați la priza de bani publici. Atât sunt de inteligenți…

Calitatea vieții

Aceleași blocuri ceaușiste și total inconfortabile. Apartamente noi, moderne, aproape deloc. Nicio dezvoltare imobiliară adevărată, astfel că prețurile la ”cutiile” numite locuințe sunt gonflate. E drept, cine s-ar muta în Reșița de exemplu? Ce să facă acolo, ce să lucreze? Străzi prăfuite încă, deși Popa, primarul a început câte ceva. Dar până la el, ce dracu au făcut precedenții? Bine că nici Popa nu e vreun geniu al administrației…Poate fi comparat cu Boc sau Johannis? Nici măcar cu primăreasa asta de la Sibiu de acum, pe care o tot critic! Sigur, l-am auzit pe Popa că se plânge că nu găsește muncitori. Dar orașul lui e plin de ”atârnători” la bugetul social. Unii apți de muncă. Justificările nu interesează pe nimeni. Doar rezultatele, așa cum ar trebui să fie la liberali. Mai vorbim despre Oravița, Moldova Nouă, Oțelul Roșu( cât de comunist sună numele)? Praf! Parcă locuri fără sens….

Falșii stâlpi ai societății

De sărăcie și depresie socială, Carașul se învârte între Mocioalcă, Crina, Hurduzeu și urmașii lui Frunzăverde. Pe cel din urmă, aproape că l-au declarat erou local. Ani de zile a jefuit județul, el și gașca lui, Ce n-a jefuit ăsta, a jefuit Mocioalcă și gașca….Când cineva de ”afară” se apropia de ei, pe cât păreau de adversari se uneau. Și funcționau ca un singur organism…Deh…instinctual. Acum jocrile sunt continuate de urmași. De cei care, de exemplu îi pupau inelul lui Frunză….Ei azi il admiră, îl regretă, spun ca a fost un geniu. De fapt…un golan, cu o inteligență medie, dar bun îmbârligător. La Caraș a fi îmbârligător e o virtute.

O virtute preluată și de populație, fiindcă numai așa se poate trăi acolo. Nu am cunoscut pe nimeni în zona aia să fie om de cuvânt! Pe nimeni în afară de un prieten apropiat. E drept cu origini în Cluj și Alba.

A CUI E VINA?

A oamenilor, a locuitorilor în primul rând. Fără ei, asemenea ”specimene” nu ar fi putut apărea în fruntea zonei.

Compromisul dintre a sta pe propriile testicule și riscul de a-ți schimba poziția. O încremenire într-Un proiect mereu cu mâna întinsă.

Mereu doar vorbind de atitudine, doar vorbind și atât!

Dumnezeu a dat,  dar cu băgatul în traistă e responsabil primitorul. Altfel nu merge, nu se poate. Presa locală? Există o presă locală? Doar câțiva care mai ridică capul, iar apoi se cumințesc ”subit”. Că de, la Caraș foamea e mare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *