Trump: aburirea electoratului

By Alex Oprea

Incapacitatea sa de a gestiona criza coronavirus a făcut ca Trump să piardă procente în sondajele de opinie. Pentru a abate atenția de la această realitate, Trump încearcă să aburească electoratul. Şeful Casei Albe polarizează pentru a mobiliza alegătorii. Aceasta este strategia sa, crede Christian Hacke. Partea amară e, spune el, că „s-ar putea să aibă succes cu strategia sa de distragere a atenției”. Prin tradiție, mai explică politologul german, americanii se grupează în jurul președintelui lor în situații de criză. În plus, Trump este întruchiparea unor trăsături tipic americane, precum sentimentul de libertate materială, egoistă, și aroganța rasei albe. Toate acestea se bucură de o susținere tacită mai mare decât ne-o putem imagina noi în Europa, mai crede Hacke, concluzionând: „Sunt convins că mulți albi își văd rasismul confirmat.”( am citat din analiza Deutsche Welle).

Despre acest lucru a vorbit și Doru Braia în emisiunea sa de marți, 2 iunie, la International Radio Deutschland. Poate că Trump își pregătește de fapt o noua strategie electorală…prăfuită și ”tradiționalistă”. Prețul însă nu este cunoscut, dar în lunile ce vor urma sigur că vom fi cei care vom efectua plățile. Noi, cei care nu mai prea avem de unde…Economiile glotalizate excesiv și mult prea optimist…Fiindcă această aburire a electoratului va fi decontată cel mai puțin de SUA. O americă aproape de a exporta sărăcie, anarhie, incertitudine. Un jandarm mondial care ar cam trebui să intervină exact în curtea proprie. Problema este dacă americanii vor recunoaște statul american drept un jandarm mondial și în ceea ce-i privește. Fiindcă una e să te uiți la televizor și să aplauzi ceea ce fac soldații tăi în zone îndepărtate ale lumii, alta e să îi ai înarmați chiar pe strada ta.

Deutsche Welle are o analiză extrem de interesantă , titrând fără echivoc:” Statele Unite se cufundă în haos şi violenţă. Din California şi până la New York, din Minneapolis şi până pe coasta texană. Peste 75 de oraşe au fost cuprinse de violenţe puternice în ultimele zile. În New York City au fost incendiate maşini de poliţie, în Los Angeles au fost vandalizate magazine şi spaţii publice. „Acestea nu mai sunt proteste. E vorba de distrugere”, a declarat alarmat primarul din Los Angeles, Eric Garcett”

Scindarea socială în cea mai ”luminată” democrație a lumii devine evidentă și profundă. O scindare ce poate pune sub semnul întrebării statutul de model în materie a SUA. Braia spune că ceea ce vedem în SUA este  rezultanta democrației. Oare chiar așa să arate de fapt democrația? Să apară defectele majore ale democrației reprezentative?! Sau de fapt nu vorbim decât de o aparență de democrație, trâmbițată zeci de ani, dar cu voci…înăbușite? Cei afectaţi de criză sunt în majoritate afro-americani şi hispanici. În rândul acestora, rata de infectare şi mortalitate este cea mai crescută şi tot ei sunt cei care, în bună parte ca simplii muncitori, și-au pierdut acum joburile. Clasa de mijloc a societăţii americane, majoritar albă, a rămas în general ferită de pandemie, lucrând de acasă în regim de home office, păstrându-și astfel salariul întreg. Pandemia scoate dureros la iveală inegalitățile sociale ale Americii.  O societate mult prea liberală pentru care oamenii de fapt nu sunt pregătiți? Sau chiar libertariană? Sau …cine știe poate vorbim de diferențe de abordare între liberalismul european și cel american…Va fugi oare statul american de asumări? Dar Trump?

„Cred că ţara se confruntă acum cu cea mai profundă criză de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, apreciază politologul din Bonn Christian Hacke, un bun cunoscător al situaţiei din Statele Unite. Pe de o parte, observăm frustrarea debordantă pe tema rasismului, reizbucnit și radicalizat odată cu uciderea lui Floyd. Pe de alta, declinul economic şi problemele de politică internă ale SUA. La toate acestea se adaugă consecințele pandemiei, care îi duc pe tot mai mulți americani la disperare. ‘”Moartea lui Floyd a fost în cele din urmă doar scânteia care a declanșat incendierea întregii țări”, explică Hacke. Asupra consecințelor pandemiei, în care de fapt Trump nu crede , sau încearcă să alimenteze teatral acest sentiment ”conspiraționist” ar trebui să ne oprim cu o analiză de tip balanță. Consecințe versus amploare… Trump nu a crezut în măsurile stricte luate de țările europene. De fapt lansase chiar ironii la acestea, și în timp ce el făcea show de televiziune, neconducându-și țara, s-a trezit (sau nu) invadat de virus…Dar și de americanii ăia pe care tare îi mai iubea în campanie.

Proprii votanți i se vor întoarce împotrivă, iar America s-ar putea să implozeze…

Rasismul a început să umble liber prin SUA, semn că evoluția civică și educativă a fost de fapt o spoială. ”Protestele mai scot la iveală ceva. Anume că nu doar populația de culoare îşi manifestă frustrarea. Printre demonstranţii în majoritate tineri se numără şi mulți albi, nu puţini cu situaţii bune, dar şi ei frustraţi în egală măsură. Din cauza unei ţări care nu e capabilă să împiedice agresivitatea poliţiei şi rasismul, ci le lasă, în schimb, să-şi facă de cap. Şi din cauza unei ţări care e condusă de un președinte provocator şi lipsită de alternativă politică” spun cei de la DW.

”Urmărindu-l pe Joe Biden la televizor, ai senzaţia că e senil, încremenit, parcă, în pivniţa sa. Îţi inspiră aproape sentimentul că nu-l mai duce mintea să facă nimic”, adaugă politologul german Christian Hacke. La antipod îl regăsim pe Donald Trump, care prin obtuzitatea sa acutizează situaţia. Un președinte american, care, de la preluarea mandatului, nu uneşte ci, dimpotrivă, dezbină națiunea, o minte şi apelează la instinctele primare. Uciderea lui Floyd şi valul de violență care a cuprins ţara accelerează transformarea visului american într-un coșmar. Christian Hacke e de părere că astfel „America se autodescompune”.

Trump a condus țara potrivit instinctelor sale primare. Un fel de Bercea Mondialul ajuns în fruntea unui stat pe baza unui discurs manelistic și incoerent. Din care nimeni nu a înțeles nimic, decât frânturi de mesaje…Mesajele care convin, mesajele care excită pornirile animalelor din fiecare…

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *