Medicamente anticovid!

În Europa, va începe, în curând, un studiu clinic pentru imunoglobuline anti-COVID-19, medicamente care conțin anticorpi concentrați.

Dacă testele merg bine, din toamnă, vor putea fi tratați pacienții cu forme severe ale bolii, dar și cei în pericol să se infecteze, cum sunt cadrele medicale.

Imunoglobulinele se obțin din plasma celor care s-au vindecat de COVID-19. După ce vor fi autorizate, și Institutul Cantacuzino din București se pregătește să le producă.

Câteva companii farmaceutice europene s-au unit și încep să testeze medicamentele numite imunoglobuline anti-SARS-CoV-2, obținute din plasma pacienților vindecați. Medicamentele conțin anticorpi concentrați și fac așa numita imunizare pasivă.

Dominika Kovacs, reprezentant al unei companii farmaceutice producătoare: „Anticorpii concentrați specifici pentru COVID-19 imediat vor distruge virusul, dacă ești foarte bolnav. Sau te vor proteja de virus dacă ești într-o grupă de risc, de exemplu lucrezi în domeniul sanitar. Va fi unul dintre primele tratamente disponibile. Tratamentul cu imunoglobuline a fost studiat de zeci de ani, nu e o știință nouă. Avem tehnologie, nu e ca și cum ne-am apuca de un produs cu totul nou”. munoglobulinele anti-COVID au fost produse deja din plasma pacienților vindecați, în Austria și Statele Unite. Peste două săptămâni, întră în teste clinice pe oameni în șase țări din Europa. Aceste medicamente oferă protecție imediat după administrare, însă pentru o perioada scurtă, în comparație cu un vaccin.

La noi în țară, Institutul Cantacuzino vrea să colecteze plasmă de la pacienții vindecați, care nu e folosită pentru cazurile grave. Aceasta poate fi congelată și din ea se vor putea obține imunoglobuline, după ce medicamentul va fi aprobat. Aparatele de testare și congelare sunt donate de o firmă privată.

Florin Hozoc, reprezentant în legătură cu producerea medicamentelor din plasmă: „Institul Cantacuzino va putea deveni banca de plasmă convalescentă a României, care să stocheze plasmă de la donatori, care nu a fost utilizată la pacienții critici. Și va putea fi reutilizata la pacienții critici în valul 2 de pandemie, fie după ce producatia de imunoglobuline va fi autorizată deja. Statul român să poată folosi această plasmă stocată”.

Dacă testele clinice merg bine, imunoglobulinele anti-COVID vor fi pe piață în toamnă.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *