Multe spitale din România sunt amenințate de prăbușire

Link Posted on

Poate România rezolva ecuația exodului de medici din România spre Germania? Aceasta ar trebui să fie una dintre provocările președinției de 6 luni a României.

România se clasează în comparație cu media europeană din cauza așa-numitului “exod de creiere”, la capitolul ”îngrijire medicală, pe unul din ultimele locuri. Multe clinici din România se confruntă acum cu prăbușirea. Acest lucru a devenit evident într-un dezastru produs de foc într-un club de noapte din București acum aproape 4 ani. Medicii de îngrijire intensivă și asistenții medicali din spitale au fost atât de lipsiți de spitale în capitală, astfel încât mai multe victime arse au trebuit să fie luate în străinătate și tratate acolo.

Situația de urgență provocată de incendiu a fost recunoscută prea târziu în această țară, a declarat Fabritius, care este, de asemenea, președintele Confederației Expulzaților și raportor pentru România în cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe al Bundestagului,scrie Tagesspiegel. În plus, România în sine a ratat o coordonare clară a acțiunii de salvare și, inițial, nu a răspuns la ofertele de ajutor.

Se estimează că din 1990, până în 30 000 de medici au părăsit România. Țările de destinație preferate sunt Marea Britanie, Franța și Germania. Nu e de mirare. În această țară, după câțiva ani, pot câștiga în medie de zece ori mai mult decât în ​​țara lor de origine și nu trebuie să facă față condițiilor de muncă aflate în dificultate. Salariul de plecare al unui asistent medical în România este mai mic de 400 de euro.

Fabritius susține că vina pentru mizeria sistemului medical din România aparține exclusiv guvernelor acestei țări.
Cu toate acestea, politicianul a avertizat, de asemenea,că este împotriva unei politici care “folosește țările vecine ca un rezervor de muncă”. El a spus că există astfel pericolul creării de noi zone sărace ale viitorului, ceea ce este de neacceptat. El a cerut administrației să găsească soluții pentru ca exodul medicilor și asistentelor să fie stopat prin crearea de condiții acasă.

În momentul Colectiv, Germania s-a simțit responsabilă să ofere sprijin României datorită faptului ca mulți medici români contribuie din plin la funcționarea cu succes a sistemului medical german. O atitudine corectă și…oarecum compensatorie. După incendiul catastrofal, medicii din toate părțile țării au început să se angajeze la București, potrivit lui Fabritius. „Dar acest lucru nu poate fi soluția, deoarece aceasta înseamnă că , în alte spitale nu mai este posibilă nici o îngrijire medicală.“

Deși veniturile personalului medical din România au crescut substanțial, se laudă Guvernul, medicii de familie au rămas la aceleași salarii. La fel o mare parte din personalul mediu a fost exceptată de la aceste creșteri. Condițiile lor de muncă însă nu s-au schimbat, ba chiar s-au degradat în multe spitale, astfel că exodul va continua. Sigur că pentru Germania acest exod este pe de o parte benefic, Germania aflându-se în continuare sub un deficit serios de personal medical și datorită faptului că și din Germania spre Elveția sau Marea Britanie se dezvoltă un exod. Este o problemă sensibilă la care România, având presedinția CE ar trebui și ar avea ocazia să dea răspunsuri practice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.