Viciile democrației

Link Posted on Updated on

demoMarea înșelătorie cu care PSD a câștigat covârșitor alegerile electorale, deși deconspirată pe deplin acum, nu reușește să trezească mai deloc înțelegerea și discernământul politic al românilor. Discernământ abolit parcă de cei 45 de ani de comunism, când cetățeanul vota inert listele PCR, conștient că nu este nimic de făcut.

La începutul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD desfășurată la Herculane, vicepreședinta Ecaterina Andronescu, unul dintre groparii învățământului românesc, le-a replicat cu cinism celor care i-au întâmpinat pe ea, Liviu Dragnea și Mihai Tudose, cu pancarde pe care scria „Condamnații penali nu pot conduce țara!”. „Nu decideți dumneavoastră, a spus, decide poporul!”. Replică antologică, extrem de sugestivă. Amară. Numai că, libertatea de a vota democratic are și viciul că, în lipsa unei culturi politice corespunzătoare, ne asigură că nu vom fi mai bine guvernați decât o merităm.

Egalitatea sau libertatea economică și socială nu aduce întotdeauna prosperitate și fericire. Nu contează că sindicatele au scos în stradă cele mai importante categorii socio-profesionale, nu contează că oamenii de afaceri, reprezentanții asociațiilor profesionale din justiție, societatea civilă etc. au luat atitudine față de politica economică și socială dezastruoasă promovată de Guvernul PSD – ALDE, dacă mâine ar avea loc alegeri, sondajul efectuat de Avangarde la sfârșitul lunii octombrie arată că PSD ar obține 44% din sufragii, PNL – 26%, ALDE – 11%, USR – 6%, UDMR – 4%, PMP – 4%. Chiar dacă liderii Liviu Dragnea și Mihai Tudose au coborât la 15%, respectiv 20% în aprecierea cetățenilor. Ce poți spune despre un popor care nu e impresionat de faptul că majoritatea covârșitoare a politicienilor aflați sub anchetă penală se regăsesc în PSD iar acesta nu scade în sondaje?

Acest viciu al democrației a fost observat încă din antichitate. La greci, Platon considera democrația periculoasă deoarece plasează puterea politică în mâinile poporului ignorant și plin de invidie. El argumentează că, datorită ignoranței și prostiei lor, oamenii nu vor ști și nu vor fi capabili să utilizeze puterea politică pentru binele lor comun, majoritatea fiind interesată să-și satisfacă exclusiv interesele personale. Această filozofie a fost utilizată cu succes de PSD în campania electorală. A promis pâine și a câștigat. Ne amintim cât de hulit a fost Silviu Brucan când, în 1990, a afirmat că românii vor învăța democrația probabil în 20 de ani. Realitatea de azi i-ar demonstra că a fost optimist.

Cititorul acestor rânduri ar fi tentat să mă întrebe ce este de făcut. N-aș ști ce să-i răspund și l-aș invita să o facă singur. Poate că asta ar fi soluția, să ne întrebăm fiecare și și să-i îndemnăm și pe alții să o facă. Poate că astfel vom învăța responsabilitatea politcă a votului dat la alegeri. Winston Churchill afirma undeva că democrația este un sistem politic prost, dar este cel mai bun din câte a inventat omenirea până acum. „Viciul inerent al capitalismului, spunea el, este repartizarea inegală a bogăției. Virtutea inerentă a socialismului este repartizarea egală a sărăciei”.

Este firesc, dorim să fim liberi într-un sistem democratic, care consfințește egalitatea deplină a cetățenilor. Numai că marele Petre Țuțea, care a cunoscut pe propria piele „asperitățile” ambelor sisteme, punea și el sare pe rana înțelegerii noastre, aflată în suferință: „Egalitatea e cel mai mare dușman al libertății!”.

Autor: Mihai Babițchi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s