Dan Barna: „Statul paralel este statul degeaba”.

Link Posted on Updated on

conferinta-USR-candidati-dan-barna-18-1024x675

Vinerea trecută,  Dan Barna, președintele USR, a intrat în dialog cu International Radio Deutschland la emisiunea „România Curată”, pe teme de interes pentru societatea civilă. Discuția a curs în jurul  proiectului USR „Fără penali în viața publică” și a felului  în care acesta se  poate concretiza.

Rugat să explice ce este acest stat paralel pe care  îl tot acuză coaliția de la guvernare, Dan Barna a afirmat tranșant: „Statul paralel este statul degeaba”. A continuat explicând că aparatul supradimensionat al administrației de stat este ineficient și aproape paralizat de problemele penale cu care se confruntă cei care ar trebui să dea direcțiile principale acestui aparat. „Guvernările PSD nu au alt program decât acela de a-și salva liderii de dosarele penale pe care le au. Oare ce fel de țară din Europa are în frunte oameni cu probleme penale?” a continuat retoric liderul USR.

Discuția cu a continuat cu detalii despre proiectul „Fără penali în viața publică”. USR a preluat doleanțele străzii și a încercat să le dea o formă legală, astfel încât acestea să își găsească rezolvările prin transpunerea lor în legislație. Dan Barna a explicat că formațiunea sa dorește să strângă peste 500 000 de semnături, astfel încât să fie introdus în Constituție un articol potrivit căruia cei care sunt cercetați penal, au condamnări penale sau au avut, să nu mai poată accede în administrația publică la nivel local sau central. Un fel de lustrație. În momentul în care moderatorul IRD a ridicat la fileu mingea lustrarii „fosilelor” peceriste sau securiste, aflate și astăzi pe funcții cheie în statul român, liderul USR a afirmat că intenționeaza să dezvolte și în această direcție un proiect.

Cât despre reforma electorală propusă de USR, Dan Barna a spus că lucrează la niște propuneri legislative astfel încât accesul la funcțiile publice să fie facilizat și pentru pentru reprezentanții societății civile. Se dorește un prag de 3% pentru partide și restrângerea numărului aberant de semnături pentru candidaturi deoarece, în actuala legislație, pretenția pentru semnături nu este corelată cu realitatea (de exemplu, la alegerile prezidențiale din 2014 unii candidați au înregistrat mai putine voturi decât semnături).

Este foarte clar că Dan Barna are șansa de a structura partidul pe care îl conduce în zona civică. O provocare interesantă, dar în același timp destul de dificilă, în condițiile în care o parte din popor mai are încă nostalgii comuniste.

Autor: Alex Oprea

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s