ȘANTAJUL ORTODOX

Posted on Updated on

Potrivit Legii Educației orele de religie din școli nu sunt obligatorii. Cu alte cuvinte, copilul ar putea părăsi ora de religie și frecventa un alt curs sau ar putea rămâne în școală sub supravegherea pe durata orelor de religie de la clasa din care face parte. Acest lucru se face prin opțiunea părintelui la înscrierea la școala respectivă, părinte care completează o fișă în acest sens și bifează sau nu dacă dorește ca odrasla lui să facă sau nu religie.

În acest sens există o reglementare clară în Legea educației:

Art. 10. – Pentru elevii care nu solicita frecventarea orei de Religie sau carora nu li s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina, unitatile de invatamant stabilesc prin propriul regulament de organizare si functionare activitatile pe care acestia le pot desfasura, spatiile in care se desfasoara activitatile, precum si responsabilitatile privind asigurarea supravegherii si sigurantei elevilor, in perioada in care ceilalti elevi ai clasei participa la ora de Religie.

Foarte multe școli însă nu pun în aplicare această prevedere. Mai mult orele de religie sunt strecurate la mijlocul zilei, astfel încât, fără supraveghere, fără alternativă, copilul practic nu are ce face și vrea nu vrea, rămâne la orele de religie, deși părintele său a optat pentru ca acesta să nu frecventeze religia.

Practic școala face presiuni asupra elevilor în sensul frecventării orelor de religie, indiferent de voința expresă sau nu a familiilor acestora.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, susţine că, deşi nu a mai auzit cazuri în care profesorii sau directorii să facă presiuni directe asupra elevilor să frecventeze ora de Religie, constrângerea există în continuare, doar că ia altă formă.

Religia este o opţiune, iar cei care nu optează au dreptul la o alternativă, neglijată de Minister. Când a apărut Ordinul de Ministru privind organizarea orei de Religie, s-a spus că vor fi nişte alternative, din care elevul putea să aleagă, însă aceste alternative nu au mai venit. Ca atare, mulţi copii stau în continuare la ora de curs. Astfel, şcoala constrânge prin faptul că nu oferă opţiuni”, a explicat preşedintele CNE, Vlad Ştefan.

Adică, rămâmând în ton cu subiectul, se aplică regula ALEGE-ȚI ADAME O NEVASTĂ!

Expertul în Educaţie, Marian Staş, susţine că presiunile sunt „feroce” şi că trebuie să treacă mult timp până când copiii nu vor mai fi obligaţi să facă Religia, care, în plan mai larg, este un un joc de influenţă al Biserii şi al Statului. „Presiunile există în continuare şi sunt ucigătoare, feroce. Ce se face în şcoală la ora de Religie nu are nicio legătură cu studiul Religiei. Este vorba de un joc de putere şi influenţă în relaţia Biserică – Stat, iar şcoala funcţionează ca un mecanism de control”, a spus Marian Staş.( sursa ADEVĂRUL)

Curtea Constitutionala a decis la sfârşitul anului 2014 că este constituţional articolul din Legea educatiei care spune că elevul poate să nu frecventeze Religia decât la solicitarea scrisă a elevului major sau a părintelui. Ca urmare, Legea educaţiei a fost modificată în 2015 astfel încât frecventarea orelor de Religie să se facă doar la cerere. Solicitarea poate fi făcută de către părinţi, în cazul elevilor minori, sau de către elevii majori. Mai mult, metodologia de organizare a predării disciplinei Religie „Pentru elevii care nu solicită frecventarea orei de Religie sau cărora nu li s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unităţile de învăţământ stabilesc prin propriul regulament de organizare şi funcţionare activităţile pe care aceştia le pot desfăşura, spaţiile în care se desfăşoară activităţile, precum şi responsabilităţile privind asigurarea supravegherii şi siguranţei elevilor, în perioada în care ceilalţi elevi ai clasei participă la ora de Religie”.

Oare câte dintre școlile din România au pus în operă această cerință, obligatorie dealtfel?

Răspunsul este unul șocant: Aproape nici o școală!

PROZELITISM MASCAT!

Pe de altă parte se cuvine să amintim faptul că în școlile românești religia se predă nu sub formă pură ci prin prisma cultului ortodox, ceea ce automat duce la un prozelitism parșiv.

În România, Religia se studiază de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, iar majoritatea covârşitoare a elevilor studiază cultul ortodox. Manualele şcolare sunt realizate de mai multe edituri însă doar după ce au avizul Patriarhiei Române, aşa cum este prevăzut în Protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, semnat de Ministerul Educaţiei şi conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR). De altfel, programa şcolară pentru cultul ortodox se realizează tot sub supravegherea Patriarhiei.

Începând cu anul şcolar 2014 – 2015, în clasele întâi şi a doua-a au fost introduse manuale de religie noi, care, cel puţin teoretic, ar trebui să insufle elevilor valori şi atitudini pozitive. Informaţiile din noile manuale ar trebui să respecte învăţătura şi spiritualitatea Bisericii, să fie adaptate experienţei de viaţă a copiilor. În plus, profesorii trebui să se axeze pe relaţiile dintre diferite evenimente istorice şi religioase, iar activităţile practice să promoveze experienţele religioase ale copilului din familie şi biserică. Asta deoarece vechile manuale conțineau imagini cu impact emoțional periculos pentru copii prin amploarea lor.

Din nefericire însă, nici noile manuale nu aduc mari schimbări!

În manualul de Religie, creştin ortodoxă, de clasa a II-a a Editurii Sf. Mina, elevii afla că primul lucru pe care trebuie să îl facă în cazul în care se pierd într-un magazin, este să se roage la Dumncarte-religieezeu. O asemenea învățătură este cel puțin aberantă din punct de vedere practic. În cazul în care un copil se pierde în magazin, ar trebui ca acesta să știe cine este, cum se numesc părinții săi, unde locuiește și bineînțeles un număr de telefon al părinților. Ruga pasivă nu poate rezolva situația reală și concretă. O asemenea învățătură duce foarte repede în conștiința fragilă a copilului la o stare confuză între realitatea concretă și cea mai mult sau mai puțin mentală, diluând astfel granița între ele.

În manualul de Religie de la Editura Sf. Mina, clasa I, le exemplifica elevilor ce păţeşti dacă minţi sau dacă faci rău. Dacă minţi, atunci vei fi calcat de maşină, în manual fiind o ilustraţie cu un copil accidentat. Invatatura: “Bine faci, bine gasesti. Rău faci, rău gaseşti”.(Adevărul)accident-ca-minti

Asemenea exemple unt multe, însă cel mai grav lucru rămăne îndoctrinarea în spiritul cultului ortodox.

Dincolo de aceste aspecte, ideea este că drepturile la opțiune, la alegerea cultului, libertatea fundamentală de a alege credința sau non credința sunt încălcate în mod deliberat de acest binom STAT-BOR, formând astfel persoane și personalități obediente față de un reper oarecum impus. Aceste lucruri deja se văd în lipsa de reacție a tinerilor în fața abuzurilor autorităților, la acceptarea datului ca și cum ar fi firesc ca cel ce deține puterea să aibă drepturi totale și exclusive asupra supușilor. De fapt se conturează relații de tip atotputernic-supus, relații ce intră în totală contradicție cu valorile democratice.

Asta pentru că lipsa opțiunilor reale, lipsa faptică a posibilității de a alege convine unui sistem din ce în ce mai opresiv dar în același timp parșiv și ipocrit. Democrație pe hârtie și atât….

Alex Oprea

 


One thought on “ȘANTAJUL ORTODOX

  irdmedia responded:
  September 20, 2016 at 6:09 pm

  INTERNATIONAL RADIO DEUTSCHLAND – 20.09.2016
  ORA 21.00 ROMANIA CURATA
  http://37.59.224.239:8200/listen.pls si pentru o calitate inalta la http://176.31.60.21:8200/listen.pls. PENTRU DIRECT 0771742398 (numar normal, retea digi, fara supra-taxe sau alte mizerii)
  Temele serii:
  1. Religia este inca o optiune bifata de parinti pentru majoritatea copiilor inscrisi la scoala. Ce se intampla insa cu cei care nu au optat pentru aceasta materie? Este copilul tau unul dintre ei? Suna sa povestim.
  2. Gabriel Oprea a scapat de urmarire penala in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina in urma votului din Senat. Ce parere aveti despre acest lucru?
  3. Astazi este ziua de nastere a fostului prim ministru, Victor Ponta. Ce ii urati?
  Discutii interesante si muzica rock/metal/punk. Enjoy!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s